Tribunal Maastricht, daar zit muziek in
Door Myrea van den Broek (marketeer)
Tegen de oude stadsmuur van Maastricht, tussen de pinda’s op de grond en onder het gezelschap van jong en oud, vind je de Tribunal. Een iconisch bruin café. De charmante herberg op de Tongersestraat wordt inmiddels twee jaar gerund door eigenaren Tuur Huijbregts en Rachel van Daele. Horecare vormt payroll & personeelspartner achter de schermen en stelt vragen over de toekomst. Alles staat in het teken van het behouden van haar historische karakter in combinatie met het meegaan in de moderne tijd. Zo brachten zij zonder enig omkijken de welbekende peulvrucht terug. ‘’Wie pinda’s strooit, zal kansen oogsten.’’
''Alles staat in het teken van het behouden van het historische karakter in combinatie met het meegaan in de moderne tijd.''
Op de ochtend van een doodgewone donderdag zitten we samen met de ondertussen ‘’gelande’’ eigenaren van het Tribunal café. Er is veel veranderd, maar dit is niet direct te zien als je de bar binnen wandelt. De muren kleuren nog altijd diepbruin van de gerookte sigaretten uit de jaren 60 en je wordt begroet door de bar omringd met stalen frames. Terwijl je door het café loopt hoor je het zand onder je voeten over de grond schrapen. Volgens traditie houdt dit de vloeren beter schoon. Of je nu een student bent of een vaste gast die al 20 jaar over de vloer komt. Of je langskomt voor een vlugge hap of een uitgebreide proeverij. Iedereen die binnenkomt willen wij het gevoel van thuis geven. We geloven in een warme deken zijn voor mensen. Symbool hiervoor staat dat mensen zich hier dusdanig op hun gemak voelen dat ze alleen durven komen, vertelt eigenaar Tuur.
Vraag je Tuur en zijn verloofde Rachel hoe de afgelopen jaren zijn geweest dan is het antwoord nuchter. ‘’We namen de zaak over, terwijl we in verwachting waren van ons eerste kind. Ondertussen brak de tijd aan van een pandemie. Deze periode bracht veel tegenstrijdigheden met zich mee. We vormen iedere dag meer een eigen stempel. Daarmee ook een kring met oude en nieuwe gasten.’’ Dat het hier als thuis voelt is onbetwistbaar.
Hoewel de historie van het pand is behouden, zijn er veel vernieuwingen aangebracht in de uitvoering. Met name de menukaart is voorzien van veel verfijning in de details & ingrediënten. Zo hebben wij onze decennia oude best sellers, broodje kaas en broodje modder (gehakt), verfijnd met een geïmporteerde Spaanse olie in plaats van boter. Ook is er de mogelijkheid voor een goed glas wijn. Dit bieden we sinds de overname aan met onze compagnon en wijnmaker Joep Gubbels. Hierdoor onderscheiden wij ons als café door exclusieve wijnen aan te bieden. De nadruk op het typische café ligt er hierdoor wat minder dik bovenop. Buitenom de menukaart hebben wij sinds vorig jaar de unieke kans gekregen om het terras uit te breiden. Dit hebben we voor de komende zomer nog mooier en functioneler ingericht. Tot slot zullen wij deze lente iets nieuws van ons laten horen! Binnenkort gaan we namelijk met vinyl avonden werken. Dit is de eerste keer dat we het naar buiten brengen, dus binnenkort meer over dit nieuwe concept genaamd ‘’vinyl Fridays’’ vertelt Tuur enthousiast. De liefde voor het vak is een goed glaasje bier, daarom wordt er vrijdag en zaterdag geen diner geserveerd. Reserveringen houden we zeer beperkt, zodat iedereen hier gewoon kan binnenlopen. Daarmee behouden we onze omloopsnelheid hoog en de drempel laag. De authenticiteit mag wat ons betreft voor de stad niet verloren gaan. Dat is de charme van onze zaak, vertelt Rachel.
'' De nadruk op een typisch cafe ligt er hierdoor wat minder dik bovenop''
Het warme karakter uit zich niet alleen door naar de gasten, maar ook naar het personeel. We vinden het belangrijk dat ook zij ‘’thuiskomen’’. Zo leren we ze graag nieuwe dingen en worden ze goed begeleid, aldus Rachel. In het vinden van personeel zijn zij helaas niet anders dan de rest. Dit blijft een lastig onderdeel, vertelt Rachel. Het vinden en behouden van betrokken fulltimers daar lopen we regelmatig tegenaan. We vinden het dan ook een heel prettig idee dat Horecare ons kan uithelpen door personeel te leveren indien nodig.
In 2019 zijn wij via Michiel bij Horecare terecht gekomen. We zijn toen met onze andere zaak, Brasserie Tapijn, overgestapt op Horecare payrolling. Kort daarna volgden we met de Tribunal. Wat ons altijd heeft bewogen in de bedrijfsvoering is ‘’hoe kunnen we dingen zo efficiënt mogelijk inrichten’’ vertelt Tuur. Horecare geeft nog steeds perfect antwoord op deze vraag. Het schakelen met de backoffice van Horecare is heel erg fijn. Er wordt zeer snel geschakeld, aldus Rachel. Een groot voordeel van Horecare is dat zij een grote poule van horecatoppers hebben. Zo kunnen zij ons ook nog van personeel voorzien tijdens piekmomenten. Ze snappen het gewoon. Het is voor ons dan ook merkbaar dat wij ons nu volledig op de beleving van onze gasten kunnen richten. En dit zouden we ook niet anders willen, vertelt Tuur.
''We kunnen ons nu volledig op de beleving richten.''
Als het gaat over de toekomst van Tribunal lijken Tuur & Rachel allesbehalve overvallen met de vraag. ‘’Ja we hebben nog veel plannen met De Tribunal. De dingen die hier vroeger gebeurd zijn, maken nu weer de toekomst. We willen de drempel laag houden en de kwaliteit hoog. Onze ambitie is vernieuwen binnen de kaders van wie de Tribunal is. Op die manier behouden we onze historie en diversiteit. We willen blijven spelen met een uitgebreide borrelkaart en mooie gerechten. Ook zien we nog veel kansen om de bovenverdieping te gebruiken. We zien heel duidelijk voor ogen welke weg wij in willen slaan.’’ Met deze duidelijke woorden wordt het vragenuur met Rachel en Tuur gesloten. Het enige wat nog rest is honger naar wat voor muziek er nog uit de Tribunal gaat komen!